Til den kommende studenten; skal du starte på høyere utdanning? Gruer du deg til første året? For lite informasjon? Jeg følte det på akkurat samme måte. Det er skolestart rett rundt hjørnet og tankene er mange. Derfor har jeg laget et langt, informerende og grundig blogginnlegg hvor jeg forteller deg alt du trenger å vite til første skoledag.
1. Hvordan fungerer dette med stipend og lån?
Jeg tror nok at det mest stilte spørsmålet fra nybegynnere er hvordan det fungerer med stipend og lån. Her er min enkleste måte å forklare det på: du har rett på fullt stipend og lån når du er fulltidsstudent. Det vil si at du kan få lån opp til 100 000 kr i året, fordelt på hele året. (Du får en plan fra lånekassen hvor de skriver opp hvor mye du får hver måned). Men hva med stipend? Du kan få opp til 40% av studieLÅNET ditt omgjort til stipend, det vil si at du slipper å betale tilbake 40% av summen på slutten av året, men selvfølgelig på noen vilkår. 1. Du får ikke omgjort lånet til stipend hvis du bor hjemme hos dine foreldre. Du får heller ikke omgjort til lån hvis du ikke består alle fag (eller med for mye fravær). Med andre ord: livet er ikke herlig. Prøv å unngå å ta lån, hilsen en jente med 360 tusen kroner i lån.
2. Hvilke bøker må jeg kjøpe til første skoledag?
Bøker til første skoledag trenger du strengt tatt ikke tenke på. Du vil få en bokliste etterhvert, hvor det står nøyaktig hvilke bøker du trenger, av hvilke forfattere, utgivelsesåret og til og med noe som heter ISBN-nummer som er selve boknummeret (det scanne nummeret nederst på boka), slik at du garantert kjøper riktige bøker. Å få en bokliste roer ned mange nerver, samtidig som det ødelegger innholdet i lommeboken. TIPS! TIPS! TIPS! Kjøp brukte bøker. Det finnes alltid en eller hundre studenter som akkurat er ferdig med første året og som vil selge boken videre. Det er ikke alltid at studenter markerer og noterer i bøkene sine, så du kan fint kjøpe en bok som er god som ny. Sjekk ut finn.no, iBok.no eller finn ut om skolen har en facebook-side for kjøp og salg av bøker.
3. Hva med om jeg ikke forstår, eller henger etter?
Det er ingen grunn til å være bekymret, stresset eller redd for noe. Du får så mye informasjon at du lowkey begynner å ønske at de slutter å prate. Og om du fortsatt ikke helt forstår? Da tar du tak i foreleseren din etterpå og stiller konkrete spørsmål. Det vil ikke være lærere som tar tak i deg for å spørre om du fikk med deg alt, men så lenge DU tar tak i dem for å sørge for at du har forstått det, så vil de svare deg og hjelpe deg på veien. Jeg husker at jeg fortsatt ikke HELT hadde forstått den juridiske metoden etter hele 2,5 år i studiet, så jeg meldte meg opp til en veiledningstime hos en av mine favorittforelesere. Jeg så henne inn i øynene og sa: "jeg vet ikke om dette er et dumt spørsmål, men jeg vet fortsatt ikke helt om jeg forstår hvordan jeg skal skrive en god eksamensoppgave, uansett hvor mye kunnskap jeg sitter med." Hun smilte og sa: "Det er ikke et dumt spørsmål. Det er et godt spørsmål. Jeg er faktisk glad for at du stiller det spørsmålet. For nå skal vi løse problemet sammen!" Hun skrev opp en hel oppskrift for hvordan jeg kunne sette sammen en god oppgave. Tro det eller ei, men å overkomme frykten og stille et spørsmål jeg lenge ikke turte å stille, ga meg så uendelig mye. Hvis du ikke forstår, eller henger etter - SPØR!
4. Hva med om jeg ikke blir kjent med noen?
Frykten for å ikke få seg venner eller for å være alene på høyskolen eller universitetet eksisterer i starten. Det gjorde den for meg også. Jeg var ikke langt unna å takke nei til Juss i Hønefoss når jeg først kom inn, fordi jeg var redd for å reise så langt, helt alene. Men jeg kan garantere deg at du tar tilbake kontrollen når du først hever deg over frykten og kommer deg til skolen alene. Etterhvert blir du kjent med folk uansett. Man er såpass voksen at man lærer seg å bli kjent med hverandre og utvikler vennskap, enten de er langvarige eller midlertidige. Jeg tror løsningen er å ikke forberede seg på å finne bestevenner, men heller å fokusere på utdanningen man ønsker å ta med seg hjem siste skoledag i 1. - 3. - eller 5. skoleår.
5. Er det vanskelig å gå høyere utdanning?
Hvis du tuller bort alle dagene i uken, prioriterer fester istedenfor studiedager og starter å ta det seriøst siste måneden før eksamen, så er svaret JA. Utenom det, så er det ingen ting som heter vanskelig. Forelesningene dine er lagt opp slik at du forberedes til "vanskelige" eksamener. Du er der du er idag, fordi du er klar for å ta utdanningen på strak arm. DU velger hvor vanskelig utdanningen er, alt etter hvordan du bruker dagene dine. Ta smarte valg.
6. Jeg er redd for å gå halvveis i studiet og deretter droppe ut.
Kjenner igjen tanken og hørt den før. Svaret er så enkelt som at hvis du dropper ut, ja da var det ikke noe for deg. Men det å droppe ut må være ditt siste alternativ, og en sjelden tanke. Vi kan være uheldige med en matrett og bli forgiftet, men vi slutter ikke å spise av den grunn? Sol kan fremkalle kreft, men vi slutter ikke å sole oss av den grunn? Vi krangler i familieforhold, vennskap og ekteskap, men vi avslutter dem ikke av den grunn? Moralen er at det kan være skremmende å tenke på å droppe ut, men det skal ikke være en god nok grunn til å holde deg igjen fra høyere utdanning. Det KAN være en risiko for at man dropper ut av et studie, men vi stopper ikke å studere av den grunn. Du kan ikke vite før du har prøvd.