Kurdisk kultur - part 3

I 2015 publiserte jeg et innlegg som het Kurdisk kultur. Innlegget falt svært godt i smak, og et halvt år senere kom part 2. Idag er det 1 år siden part 2 kom ut. Vi kjører derfor en tredje del et år senere, til ære for denne dagen i fjor.

Solsikkefrø i godt selskap
Alle kurdere kan det å spise frø som en innstilt maskin. Men er det like godt som når man spiser det i "godt selskap"? Ikke vær så sikker. Solsikkefrø smaker ikke like godt hvis man ikke sitter i godt selskap og oppdaterer hverandre på alle bekjentes liv og fremskritt. Vi er alltid oppdatert på hverandre (og alle andre)

Vi danser med kniven.
Når barna våre er små, lærer vi dem å ikke leke med kniver fordi de er farlige. Likevel forvirrer vi dem halvt ihjel når det arrangeres et bryllup hvor man danser med kniven før man overleverer den til brudeparet. Der står altså alle barne med en aldri så liten bakoversveis. Okei da, det skal kanskje en del til for å skremme kurdiske barn.

Ord og uttrykk
Vi kurdere, har en del ord og uttrykk som ikke har mål og mening. La meg introdusere deg for en direkte oversatt setning når du kommer på besøk hos en kurder: "Du er hjertet mitt. Du er sjela mi. Velkommen skal du være oppå hodet mitt. Over øynene mine. Du er nyren min".
Meningen med setningen? "hjertelig velkommen hjem til oss." :)

Tradisjoner
Vi har så mange morsomme tradisjoner. En jeg kommer på i farta, som jeg liker veldig godt er på bryllupsdagen, når brudgommen kommer for å hente og ta med seg kona si i sitt følge, og brudens familie, gjerne ugifte søsken, hindrer han i å komme seg forbi før han har gjort seg fortjent til det. Da må han som regel betale en del, og jeg lover dere at noen har høyere krav enn andre.

Falske isboks-forhåpninger
Ingen slipper unna tomme isbokser som overfylt med nedfryst kjøttdeig eller annen mat. Yey. Det var den 10-sekunders gleden av å tro at man har is i fryseren.

Kjæledyr
Det er som oftest kun aktuelt med undulater som kjæredyr, fordi man er livredd alle andre dyr. Så da er det bare å sette seg ned og kose med undulaten sin. Noe som også minner meg om 2007, når lillesøster Liz, på den tiden 10 år, bestemte seg for å "kose" med undulaten sin, klemte den ihjel og la den tilbake fordi hun trodde den sovna. Kos♥

- Lailan

Liker

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229