Hva studerer jeg nå?

Det er mange som lurer på hva jeg gjør om dagen, ettersom jeg er ferdig med bachelorgraden min i Hønefoss. Jeg sitter nemlig ikke hjemme, men jeg studerer ikke juss lenger.

Hva gjør jeg da?

Denne forklaringen føler jeg at jeg har forklart så mange ganger at jeg kan ramse den opp i koma. Jeg skal gi det et siste forsøk, hvor jeg prøver meg på en grundig forklaring.

Jus-ordningen i Hønefoss, Lillehammer, Treider (og enda fler) skjer på følgende måte: Du får muligheten til å studere jus, men ikke alle 5 studieårene. De fleste høyskolene tilbyr 3 årig jus, med unntak av Treider som tilbyr et år. Det store tusen-kroner-spørsmålet er: hva skjer etter 3 år? Det er nemlig der det ligger.


Etter at du har fullført 3årig jus, har du to muligheter

1. Si deg ferdig fornøyd med en bachelorgrad i jus.

Du kan velge å ta med deg bachelorgraden din og finne en jobb. Ulempen her er at denne bachelorgrad-ordningen er så ny at ikke alle arbeidsgivere synes den er tilstrekkelig for å jobbe innenfor ren jus. Men!

Det er fortsatt ingen som kan bekrefte eller avkrefte om man kan kalle seg for en jurist med bachelorgrad etter endt studie.

2. Jobbe for å komme inn i masteren og fullføre studiet.
Det er akkurat denne muligheten jeg har valgt å ta. Min siste destinasjon skal værepå Universitetet i Oslo med en gjennomført mastergrad i rettsvitenskap.

Men hvordan komme inn på studiet? 

Den eneste løsningen på å komme inn er å forbedre videregående snittet. Det kan du gjøre ved å ta opp videregåendefag, samt få alderspoeng (2 poeng per år, fra året du fyller 20). Dessuten får du tilleggspoeng og eventuelt studiepoeng. NB! Man kan maks få 8 alderspoeng og maks 2 studiepoeng.

Når jeg gikk ut av videregående hadde jeg 4,5 i gjennomsnitt. Etter gjennomført studie i Hønefoss fikk jeg 2 studiepoeng og 6 alderspoeng. Jeg tok dermed et friår for å få mine 2 siste alderspoeng og for å ta opp fag. Jeg sitter med 5.5 i snitt i løpet av Januar.


Hva gjør jeg nå? 

Akkurat nå går jeg på Sonans som privatist. Jeg har hatt flere møter med rådgiver, hvor vi har funnet ut av hvilke fag som må tas opp for å komme inn i Oslo. Jeg har endt opp med å ta opp fag jeg trodde jeg aldri skulle komme borti igjen.

Dette semesteret tar jeg altså opp naturfag, geofag og matematikk 2P. Jeg tar alt med undervisning. Neste semester skal jeg ta opp Historie og Psykologi. Hvis alt går som planlagt og jeg oppnår over middels karakterer i alle 5 fagene, er jeg på veldig god vei til å komme inn i Oslo til skoleåret 2018/2019.

Kommer man ikke inn med karakterene fra Hønefoss? 

Det er mange som får helt bakoversveis fordi det virker helt rart at man ikke kan søke seg inn med karakterene fra Hønefoss. Vel, når du søker deg inn til masteren, søker du via samordna opptak, akkurat som alle andre elever. Når du kommer inn, får du fritak fra de tre første årene og starter rett på fjerde året.

Med andre ord: det finnes ikke intern overgang fra bachelor til master.

Er det ikke dyrt? 

Det er selvfølgelig svindyrt, men betyr det noe hvis du har satt for deg et mål som du skal oppnå?

Denne løsningen er trolig den verste. Det hadde vært så bra å bare komme rett inn på masteren, tenker man. Vel, det kan godt være mulig, men så er det likevel ikke en god nok grunn til å gi opp drømmen. Hvis man ikke er villig til å prøve ut hver eneste mulighet som kan være en vei til drømmen, vil man virkelig oppnå det da?

Jeg blir værende på Sonans, til jeg kommer inn med glans. Watch me reach my goals

I can and I will - Watch me 

- Lailan

Liker

Kommentarer

Becca Alexandra
Becca Alexandra,
Så spennende 😃 Kjempefine bilder <3
beccaalexandra.blogg.no
lailan
lailan,
Asma
Asma,
Viktig å legge til at selv om man for godkjent de fagene man har så er det ikke sikkert det er plass på 4. året, man blir nødt til å vente et til flere år selv om de har kommet inn og fått godkjent de første årene. Lykke til!
lailan
lailan,
Hvor har du det fra? Vet du noe nærmere om hvor det står? 😊 Takk for det!
nouw.com/lailan
asma
asma,
Du kan selv ringe UiO og høre. De har plass til ca 200 elver på hvert kull. Og "dems egne" studenter har første retten. Man får opprykk hvis det blir igjen ledige plasser etter at alle som har bestått 3. kommer inn på 4., alle som har tatt permisjon kommer tilbake og de som har rykket ned og må ta året på nytt, hvis man da er heldig og det fortsatt blir igjen plass på 4. året så kan man starte på 4. året. Det er dermed ikke gitt at man får starte på 4. året selv om man får godkjent de 3 første årene, man er avhengig av at det blir ledige plasser.
asma
asma,
https://www.uio.no/studier/program/jus/innpassing-forhandsvedtatt/
lailan
lailan,
Skal undersøke det nærmere, takk for info 😃
nouw.com/lailan
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229