Dag 15: Dagens jenter er morgendagens viktigste ressurs

Kjære jenter. Unge, vakre, pene jenter. I det dere vokser opp i en skummel verden, hvor skjønnhet spiller en rolle og påvirkningskraften er stor: prøv å bygge deg opp til å ha din egen personlighet, med dine egne verdier og prinsipper tilstede.

Dette temaet har jeg tatt opp lenge. Jeg nekter å gi meg før denne fatale trenden får en skikkelig stopp. Jeg har skrevet flere blogginnlegg om det og skapt flere debatter om temaet som kommer i det følgende.

Vi lærer tidlig at «sminke gjør oss penere». Nye sminkemerker dukker stadig opp. Sminketeknikkene for å jukse seg til et bedre utseende blir bare flere og jenter føler seg ikke pen nok uansett hva de gjør.

Det er ikke din skyld at du ikke føler deg pen nok. Det er samfunnets skyld, for at man belyser ting som ikke burde belyses. Det er samfunnets skyld; som vi igjen er en del av. Jeg kan ikke skylde på deg for at verden har blitt som den har. Men spør deg selv: kan du med stolthet si at du har bidratt til at samfunnet ikke skal være sånn?

Nord i Thailand er det en liten gruppe blant Karen-folket som kalles Padaung. Kvinnene i denne gruppen bruker kobberringer for å gjøre halsen lenger. De får sine første kobberringer tidlig i barndommen. Etterhvert bygges halsen lenger ved å stadig legge til flere kobberringer. Disse kobberringene er de etter noen år dømt å til leve med. Halsen har blitt påført så store skader at det ikke finnes noe vei tilbake. Uten kobberringene vil hodet bare falle over, halsen er ikke lenger i stand til å bære på hodet. Helt utrolig, ikke sant? Det som for oss er helt ubegripelig, er for dem vakkert. De blir lært opp til å tro og synes at det er vakkert, selv om det faktisk pådrar disse jentene store skader. Skjønnhetsidealet pådrar oss minst like store skader: fysisk, mentalt og økonomisk! Samfunnet trenger å kvitte seg med kobberringene, før halsen vår ikke lenger kan bære hodet!

Ingen kan fortelle deg at utseende ditt ikke er pent nok. Vet du hvorfor? Jo fordi det i realiteten ikke finnes noe fasitsvar på hva som er det peneste ansiktet. Hva som er det perfekte utseende er et spørsmål som ikke har et riktig svar. Det er et ideale vi mennesker skaper selv.
Spør deg selv: så du opp til Kim Kardashian og utseendet hennes før hun publiserte en pornografisk video på internett? Skal vi tillate barna våre å se opp til kvinner som selger verdigheten sin på internett?

Vi vil vel alle ha vår egen personlighet, være selvsikre og helst ikke bli sett «i skyggen» av andre, vil vi ikke? Men likevel kan påvirkningskraften bli så stor at man blir villig til å kaste seg uti de tingene som strider imot egne verdier. Det er min største frykt for framtiden. Alle de vakre jentene der ute er i ferd med å "tråkke i samme dritten" som alle andre.

Vi ble født med forskjellig utseende. Er ikke du ment til å være deg og jeg ment til å være meg? Er det ikke da ironisk at vi tukler på det unike vi har fått tildelt og endrer på oss selv for å ligne på hverandre?

Selvstrukturerte neser, plumpa lepper, opererte bryst og oppgraderte rumper. Hvorfor har DET blitt trenden? Hvorfor har DET blitt fokuset vårt?

Hvorfor er det ”ingen” i Afrika som ønsker seg rumpeløft? Vi har så få problemer idag, at vi kan fokusere på tynne lepper. Hvorfor har vi ikke en vill trend gående om kunnskap? Hvorfor er ikke fokuset vårt jenter som kan diskutere filosofi, kunst, historie? Hvorfor fokuserer vi ikke på jentene som drømmer om lederstillinger, jenter som brenner for fremtiden, jenter som ønsker å gjøre en forandring?

Jeg som person vil bruke ytringsfriheten min til å tale for meg. Jeg vil bruke min sunneste fornuft til å videreformidle sannheten om hvilken fatale trend vi er i ferd med å forme. Jeg ønsker å få en stopp på trenden. Hvis trekvart av verden bruker plastisk kirurgi som en løsning til sitt store luksusproblem, betyr det at du må godta at datteren din vil se ut som resten av verden. Det betyr også at barnet ditt kan spørre hvorfor dere ikke ligner på hverandre. Hva svarer du da? Hvor lenge må man ta opp denne kampen før flertallet skjønner at et ansikt og noen kroppsdeler ikke definerer hvem man er?

Plastisk kirurgi blir normalisert som aldri før. Offentlige personer med en viktig stemme bruker stemmen sin til å normalisere de sykeste trendene. Toppblogger skriver på Snapchat: «Bruk rabattkoden Andrea og få 20% på leppefillers». Er dette sosialt akseptabelt? Hvor mye tjener Andrea egentlig på å publisere den snappen og HVOR mange usikre jenter motiverte hun til å ta del i den fatale trenden som pågår? Er det riktig å tjene penger på bekostning av usikre jenter?

Skremmende mange Facebook-grupper inneholder tips og anbefalinger om hvilken lege som opererer den fineste nesen, og gjerne et oppfølgingsspørsmål hvor man lurer på om de vet om en som fikser fine lepper til en rimelig pris. Jeg samler sammen mot og krefter for å holde igjen meningen min i en slik tråd. I hovedsak fordi ingen spurte om meningen min, men mest fordi temaet blir latterliggjort og jeg blir å anse som en gammeldags kjerring.

Stopp normaliseringen av falsk skjønnhet!

JEG kan ikke styre og velge hva man som enkeltperson velger å gjøre. Jeg kan ikke ta et valg for deg. Jeg kan heller ikke stoppe deg i å utføre endringer på utseende ditt "fordi du vil ha en forandring". Jeg kan derimot VELGE at jeg nekter for at datteren min skal ønske seg en ny nese i bursdagsgave når hun er 15, nettopp fordi du i din generasjon ikke var føre-var.

Hva du gjør idag er en refleksjon av hva datteren din ønsker å gjøre i morgen!

Kjære jenter. Dere er morgendagens framtid - DERE skal presentere framtiden. Dere skal bli forbilder for etterkommere av dere og dere er framtidens viktigste ressurs. Vær et godt forbilde og hev deg over presset. DU er et ansikt utad! DU er den kommende generasjon: ikke la deg miste den originale versjonen av deg selv til fordel for en kopiert, plastikk versjon. DU er pen; AKKURAT som du er. Ingen andre kan fortelle deg noe annet.

Kjære unge, vakre, pene jenter. Stopp trenden. Del innlegget. Spre ordet! JA til originale jenter.


NB:
- Innlegget gjelder IKKE plastisk kirurgiske inngrep som følge av sykdom eller skader
- Innlegget er vinklet mot jenter fordi jeg selv er en jente. Men det forandrer ikke faktum om at gutter også er med på å forsterke trenden ved å utføre plastisk kirurgi.

- Lailan

Liker

Kommentarer

evelinarou
evelinarou,

Fin outfit 😊

nouw.com/evelinarou
lailan
lailan,
Hihih thank you 😊
nouw.com/lailan
Jiyan
Jiyan ,
wow, du skriver utrolig flott om en av de viktigste problemstillingene som preger de fleste jenter i dagens samfunn.. stå på!!! ikke gi deg, vi trenger flere slike innlegg <3
lailan
lailan,
Tusentakk fineste deg <3
nouw.com/lailan
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229