Anbefaler jeg å studere juss i Hønefoss?

3 år i Hønefoss er gjennomført. Jeg har blitt rikere på kunnskap, trosset min frykt og blitt tre år smartere. Reisen i Hønefoss startet med en lilla buss, en enkelbillett for 100 kroner og 90 minutter med klam luft. Etter å ha sittet i bussen i 20 minutter smalt det ut: "Skal vi sitte i denne bussen i 3 år?". 10 beinharde skoleeksamener senere utgjorde en velfortjent bachelorgrad. Anbefaler jeg Hønefoss?
<

Det har ikke vært lett. Det har vært dager hvor jeg har klappet sammen bøkene og sett på TV resten av dagen fordi "jeg heller skal gifte meg med en rik mann og glemme utdanning". Heh. Det er tykke bøker å komme seg gjennom. Men har ikke alle studier det? Jussen er heller ikke bare bøker. Den andre og "tause" siden av jussen som vi ikke snakker om er gøy. Det handler om hvordan du argumenterer for en sak og hvordan du kan bruke faktum og juridiske anførsler på samme papir uten å ha en kaotisk tekst. Det indre talentet du har av å argumenterer så godt for din egen sak at du gjør motparten usikker på sitt eget faktum.
Å pendle. Jeg vil på en måte si at det tyngste ved denne reisen har vært reiseveien. Som dere sikkert vet, pendlet vi i hele tre år. Jeg vet at miljøet i Hønefoss var koselig og at det helt sikkert ville vært hyggelig å bo i Hønefoss. Likevel vil jeg på en annen side si at pendlingen har vært en positiv del av utdanningen. Det er så mange minner å hente i en tre års reisevei. Hvis jeg kunne velge på nytt, hadde jeg fortsatt pendlet til Hønefoss hver eneste dag, med verdens beste gjeng.
Ikke alle forelesningene har vært like bra. Jeg synes det ville vært overfladisk om jeg skulle påstå at alle forelesningene var perfekte. Det har nemlig vært langt ifra perfekte forelesninger. Jeg har mine utvalgte forelesere jeg aldri glemmer. Likevel har det vært forelesere jeg fortsatt blir litt satt ut av. Forelesere som jeg ikke har lært noe av og forelesere som garantert ikke er noe å skryte av. Forelesere er forskjellige og det er vi også. Det er noen man liker bedre enn andre. Det vil du som student oppleve uavhengig av hvilket studie du velger. Men foreleserne har i en helhet gjort opplevelsen bra. Jeg angrer fortsatt ikke på at jeg møtte opp i (nesten) alle forelesningene. Tips: møt alltid opp i forelesningene.
Selvstudium kan være tøft. Det er ikke til å legge skjul på at jussen er et selvstudium. Du sikrer deg ikke en A ved å lene deg på kunnskapen fra forelesningene uten å lese for å si det sånn (Erfart). En ulempe med jussen er at det er mye selvstudium. Det er ingen som spør om du har lest 4 kapitler i løpet av uken. As a matter of fact: det er ingen som bryr seg om du har lest. Du er selvstendig. Det opplevde jeg ikke alltid som positivt, da jeg var litt sånn små-avhengig av en anmerkning eller to for å gjøre leksene mine.
Det kan gå galt. En viktig ting man må være innstilt på før man starter er at det kan gå galt. Du kan stryke i et fag eller fler; men det betyr ikke at du skal gi opp. Noen ganger forventer du toppkarakter og ender opp med hakeslep når du logger inn og finner en "D". Andre ganger er du helt sikker på en D og finner en B. En viktig huskeregel er at en karakter ikke definerer hvor mye du kan.

Kommer man i masteren etter 3 år? 3årig Hønefoss gjør det ikke enklere å komme inn i mastergraden, fordi det ikke finnes en intern overgang. (Intern overgang = man kommer inn i mastergrad med karakterene fra bachelorgrad). Det vil si at snittet ditt (førstegangsvitnemål) står på samme sted som det gjorde for 3 år siden. Etter tre år er jeg nødt til å gå tilbake til Videregående pensum og ta opp fag for å forbedre snittet mitt og komme inn i mastergraden. Når jeg får et høyt nok snitt og kommer inn i Oslo, får jeg dermed fritak for alle tre årene og kommer rett inn på fjerde året. Hønefoss er altså et alternativ for Master i rettsvitenskap og jeg valgte å gripe sjansen istedenfor å sitte hjemme og ta opp fag med det første.

Hva blir man etter tre år i Hønefoss?
(NB! Dette er informasjon jeg har fått med meg etter en skikkelig research).
En bachelorgrad i Juss er en såpass ny ordning at det er delte meninger ved om man kan kalle det for en "jurist med en bachelorgrad" eller ikke. Etter treårig juss har du noen muligheter. Du kan jobbe som juridisk medarbeider eller trainee på et advokatkontor. Du kan søke på noen barnevernstillinger og på NAV. Du kan bruke graden til å søke deg litt rundt generelt. Det er likevel anbefalt å fullføre mastergraden.

Alt i alt er jeg fornøyd med ordningen i Hønefoss. Ordningen ga meg trossalt en bachelorgrad. Jeg anbefaler alle som drømmer om jussen om å velge denne ordningen. Vi har en tendens til å ignorere sjansene vi får og alltid sikte høyest. Hva med å gripe sjansen og ta veien videre når det er tid for den?

- Lailan

Liker

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229